...

מבשלות שלום

מוס טונה
סלט גזר ואגוזים מסוכרים
מתוחה
סלונה
עוגות שמרים דנית
פאתות חלבי
פרשקי
קיצ'רי
עוגיות של סבתא ברוריה
קיגל ירושלמי
קובניות, קובנה
אגסים אפויים ביין אדום מתוק


מוס טונה:
אורלי זהבי-פיש


חומרים: 
2 קופסאות טונה
בצל אחד קצוץ
1/4 כוס מיץ לימון
4 כפות מיונז
2 כפות קטשופ
גביע שמנת חמוצה או יוגורט.
שקית ג'לטין

אופן ההכנה:
את כל המצרכים ( פרט לג'לטין) מכניסים למיקסר ומערבלים עד שנוצרת עיסה חלקה.
מערבבים היטב שקית ג'לטין עם רבע כוס מים חמים. מוסיפים הג'לטין לעיסה ומעבירים לתבנית. מכניסים לקירור ל- 4 שעות לפחות.

בתיאבון.



סלט גזר ואגוזים מסוכרים
ציפי עורקבי

חומרים:
6-7 גזרים קלופים ומגוררים
3-4 בצלים ירוקים קצוצים (רק החלק הירוק)
פקאן סיני מסוכר ושבור (לפי הטעם)

 
לרוטב:
1/2 כוס שמן רגיל (אפשר פחות)
1/4 כוס חומץ
2 כפיות גדושות סוכר חום
4 שיני שום כתושות
כפית חרדל

אופן הכנה:
להכין את הרוטב מבעוד מועד.
כ-5 דקות לפני ההגשה לשפוך את הרוטב על הסלט. לערבב- להגיש.
סלט מומלץ.
ניסיתי את הסלט הזה גם עם חמוציות- היה מצויין.

 

מתוחה
קרן נוני

חומרים:
1.5 כוס חלב
1.5 כוס מים
2 חופנים של סולת
2 כפות גדושות של קמח
2 חופנים של סוכר
קורט מלח
2 כפיות דבש

אופן ההכנה:
מניחים בסיר את כל החמרים, מערבבים על אש נמוכה, ע"מ שלא יווצרו גושים, עד לרתיחה.
מכניסים לתנור למשך כל הלילה על חום של 100 מעלות צלסיוס..


 

סלונה
אורנה צאיג 

החומרים:
1/2 ק"ג דג פילה או קרפיון
1/2 כוס קמח
ק"ג עגבניות חתוכות לפרוסות עגולות
3 עגבניות מקולפות ומרוסקות
ק"ג בצל חתוך לפרוסות
כפית בהראט
1/2 כפית מלח לימון
1/2 כפית מלח
1/2 כפית סוכר

אופן ההכנה:
  1. ממליחים את הדגים ומשהים חצי שעה. שוטפים, סוחטים ומיבשים את הדגים. מצפים בקמח ומטגנים בשמן חם.
  2. מטגנים את הבצל עד להשחמה קלה.
  3. בסיר רחב מניחים בשכבה הראשונה מחצית מכמות העגבנית, שכבה של פרוסות בצל, שכבה של דגים ובשכבה האחרונה את העגבניות שנותרו.
  4. מערבבים את העגבניות המרוסקות עם הבהראט, מלח לימון, מלח וסוכר ומפזרים על התבשיל
  5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-45 דקות, או מניחים בתנור בחום של 180 מעלות למשך שעה.
הסיפור שלי:
בבית הורי האוכל היה עיראקי כמוצאה של אימי. האוכל היה מאוד מרכזי בהוויה המשפחתית. תמיד היו תבשילים , סלטים, עוגות טריות וטעימות והכול תוצרת בית.
לאימא שלי היה מנהג לבשל תמיד יותר, ולחלק לשכנות.
אני כילדה נשלחתי באופן קבוע למשימה עם צלחות מהבילות וריחניות לשכנות בקומה הראשונה, השלישית והרביעית כי " לא נעים להעליב מישהו" כדברי אימי.
מאוד אהבתי את המשימה כי כולן היו מחזירות אותי הביתה עם ממתק/שוקולד/ארטיק...
"סלונה" הוא מאכל דגים מעט מתקתק שאימי בישלה בחגים או באירועים מיוחדים ואני כילדה הייתי קוראת לו דגים מתוקים.
בעיראקית מברכים את המבשלת בברכה "עשת-ידאק" שפירושה- יבורכו ידייך. ועד היום כשאני שומעת את הצמד המילים זה מצחיק ומרגש אותי.



עוגות שמרים דנית
טובה אורון
 
חומרים לבצק:
500 גרם קמח, מנופה
כף שטוחה שמרים יבשים
40 מ"ל חלב
6 ביצים
1/2 כפית מלח
50 גרם סוכר
200 גרם חמאה רכה, חתוכה לקוביות קטנות
 
חומרים למלית:
ממרח שוקולד נוטלה / השחר
או
תפוחים חתוכים לסירות 

אופן ההכנה:
  1. מניחים בקערת המיקסר את כל המרכיבים , חוץ מהחמאה, ומערבלים יחד לבצק חלק ואחיד.
  2. מוסיפים את קוביות החמאה לבצק שבקערה, בהדרגה עד שהן נבלעות לגמרי בתערובת. לשים לאט כ-5 דקות רצופות. הבצק צריך להיות חלק, רך מאוד, גמיש ודביק מעט
  3. מעבירים את הבצק לקערה גדולה ועמוקה.
  4. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקום קריר לתפוח כשעה וחצי.
סיפור המאפה:
במשפחתי נהוג להגיש את המאפה בימי הולדת עם נרות. המאפה אופייני לדנמרק וניתן למצוא אותו בכל בית בתור מאפה משפחתי.
הריח של המאפה מילא וממלא את ביתנו עד היום הזה כבר שלושה דורות.




פאתות חלבי
אריאלה חיימי

חומרים:
1/2 קילו קמח
מעט מלח
מעט סוכר
מים לפי הצורך
3-4 ביצים
דבש לפי הצורך
סמנה לפי הצורך
אופן ההכנה:
מערבבים את הקמח, המלח והסוכר. מוסיפים מים עד כדי קבלת בצק דליל.
שמים מעט מרגרינה במחבת. לוקחים במצקת מהבצק, שופכים למחבת ומטגנים.
מכינים כמות של פנקייק, מניחים אחד על השני בצד.
לוקחים סיר עם מעט מים. מרתיחים את המים, להם מוסיפים את הביצים, ואת הסמנה. חותכים לתוך הסיר חתיכות גסות של הפנקייק, ומבשלים עד כדי אידוי המים.
בעודו רותח מוזגים לצלחת כמות נדיבה ומוסיפים דבש.
הסיפור שלי:
אני כילדה הייתי מתעוררת בגלל הריח ונזכרת שהיום חג, שכדאי להתעורר מוקדם וליהנות ממאכלי החג.
אחרי שילדתי את בתי הבכורה, אימי פינקה אותי במאכלים תימנים.
כל בוקר הייתה שואלת אותי: "מה את רוצה לארוחת בוקר?" והייתי עונה לה: "תכיני לי את הפאתות של החגים".


פרשקי
ויולט בין

החומרים לבצק:
1/2 ק"ג קמח
25 גרם שימרית
ביצה
מלח
כפית סוכר
1/4 1 כוסות מים פושרים
25 גרם מרגרינה, מרוככת מאוד
שמן לטיגון
החומרים למלית:
500 גרם גבינה מלוחה
200 גרם תפוחי אדמה מבושלים, קלופים
ביצה
מועכים את הגבינה עם התפוח האדמה לתערובת אחידה. מוסיפים ביצה ומערבבים היטב.
אופן ההכנה:
מנפים את הקמח לקערה רחבה, מערבבים עם השימרית ויוצרים גומה במרכז. מוסיפים לתוך הגומה ביצה, מלח, סוכר, מרגרינה ומים ומערבבים לבצק רך. אם הבצק נדבק לידיים, מוסיפים מעט קמח. לשים את הבצק כ-2 דקות ומשהים לתפיחה כשעה.
מחממים שמן בגובה 4 ס"מ במחבת עמוקה. טובלים את הידיים בקמח. צובטים ביד חתיכה מהבצק, משטחים את חתיכת הבצק ושמים במרכז מעט מהמלית. סוגרים את הבצק מעל המלית ומחליקים לשמן חם. מטגנים את הפרשקי עד שיזהיבו משני צידם. מוציאים מהשמן החם ומספיגים על מגבות נייר. מגישים חם.
הסיפור:
ובכן, זהו מאכל עדתי שנהוג לאכול אצלנו בימים של חג וגם בימים של חול. סבתי ז"ל הייתה מכינה את המאכל והיא תמיד סיפרה שאמא שלה לימדה אותה. סבתא שלי לימדה את אימי ואני למדתי מאמי את המתכון. לאחרונה משנישאתי אני נוטה לבשל ולאפות יותר. מי שנהנה כמובן הוא בעלי.

 

קיצ'רי
רונית טולדנו

החומרים:
1/2 1 כוסות אורז מושרה במים 30 דקות
חצי כוס עדשים כתומים מושרים במים 30 דקות
8-10 שיני שום חתוכות לרבעים
3/4 כפית מלח
שמן לטיגון
כפית גדושה כמון
פלפל שחור טחון לפי הטעם
פפריקה חריפה לפי הטעם

 
אופן ההכנה:
בסיר גדול מבשלים את האורז, העדשים, המלח, פלפל שחור, פפריקה ושתיים וחצי כוסות מים.
כשהמים נספגים בתוך האורז והעדשים, מנמיכים את האש ומבשלים עוד 10 דקות.
יוצקים למחבת 4 כפות שמן ומוסיפים את הכמון.
לאחר שהשמן רותח, משחימים בו את השום, יוצקים על האורז ומגישים.

 
הסיפור שלי:
תבשיל זה זכור לי מבית הורי. אמי נוהגת לבשלו בימי חמישי ולהגישו עם ביצת עין ולבן.
מסיפורי הורי, יוצאי עירק-המנהג לאכול קיצ'רי ביום חמישי נולד עקב חוסר הזמן של הנשים בזמנו לבשל:
בימי חמישי נהגו הנשים לנקות, לכבס ולהכין את השבת, ומאכל זה היה קל להכנה ולא הצריך זמן רב.
מעבר לטעם הנהדר של מאכל זה, חקוק בזיכרוני הניחוח החריף והמיוחד של השום המטוגן בכמון, ומקושר אצלי בזיכרון לימי חמישי בבית הורי.



עוגיות של סבתא ברוריה
אורלי מונק

חומרים:
4 כוסות קמח
שקית אבקת אפיה
3/4 כוס סוכר
3 ביצים
200 גרם חמאה
קליפה מגוררת ומיץ מלימון אחד
100 גרם קוקוס
1/2 כפית תמצית וניל
אופן הכנה:
  1. מעבדים את כל המרכיבים לבצק חלק.
  2. עוטפים בניילון ומכניסים למקרר למשך 30 דקות.
  3. מרדדים את הבצק על משטח מקומח ויוצרים עוגיות בצורות שונות עם תבניות לעוגיות.
  4. אופים בתנור על נייר אפייה, כ-20 דקות, בחום בינוני, עד שעוגיות מתחילות להזהיב.
הסיפור שלי:
בהיותי ילדה, כשהייתי חוזרת הביתה בימי חמישי בצהריים מביה"ס ופותחת את דלת הכניסה, ריחות של אפייה היו מקדמים אותי.
את העוגיות היינו מכינות ביחד בצהריים אימא שלי ואני. אימא שלי לשה בצק ואני קורצת עיגולים בעזרת פיה של כוס, עוגיות פשוטות למראה, אך הטעם שלהן נפלא. לימים, נעשיתי אימא, ואת העוגיות האלה בתי ואני אופות ביחד בימי חמישי. אני לשה בצק, בתי מרדדת וקורצת צורות שונות. פעם לבבות, פעם פרחים, פעם כוכבים ופעם כמו פעם-סתם עיגולים.

קיגל ירושלמי
רקפת גינסברג
 
החומרים:
חבילה אטריות דקות-מבושלות במים כ-5 דקות
1/2 כוס סוכר
קינמון (לפי הטעם)
פלפל שחור(לפי הטעם)
3 ביצים
1/2 כוס סוכר חום או קרמל (4 כפות שמן + 1/2 כוס סוכר לבן בבישול איטי עד להשחמה)
אפשר להוסיף צימוקים או אגוזי פקאן

אופן ההכנה:
מערבבים הכל ביחד ומחלקים לשתי תבניות מאורכות.
אופים בחום בינוני לפחות שעה(ניתן גם להשאיר בתנור כל הלילה בחום נמוך).

הסיפור שלי:
את הקיגל הזה למדה רחל ישועה (ירושלמית ממוצע פרסי), להכין לאברמל'ה, הבן של יחזקאל ושרה גוטליב שהיו חבריהם בלב ובנפש. הקיגל הירושלמי הותאם לחיכו של הילד ממוצא הונגרי שהגיע מהישיבה מדי שבוע עם בעלה עובדיה על האופניים כדי לבקר בביתם ולטעום מהקיגל המפורסם.
לימים התחתנה שולה (הבת של רחל ועובדיה ישועה) עם אברמל'ה גוטליב והמשיכה להכין את הקיגל הנפלא לילדיהם ולחבריהם תוך כדי עדכונים שונים... כל שנותר לי, בתם הבכורה של שולה ואברמל'ה ונכדתם של רחל, עובדיה, יחזקאל ושרה, הוא להמשיך ולהכין קיגל על פי המתכון הפשוט (כיאה לאישה עסוקה) אשר מוגש לכל אורח מכל עדה.

קובניות, קובנה
כרמלה עובדיה

חומרים:
קילו קמח
2 כפות שמרים
כף מלח
3 כפות סוכר
4 כוסות מים פושרים
חב' מרגרינה
 
אופן ההכנה:
 
קובניות
לשים בקערה את כל החומרים ביחד טוב טוב. מכסים בניילון לתפיחה של 20 דקות.
לשים שנית טוב טוב לתפיחה נוספת של 30 דקות.
לשים שוב, מחלקים את הבצק ל-6 עיגולים ומניחים על משטח מקומח.
מחכים שיתפח כ-15 דקות. ממיסים את המרגרינה במיקרוגל.
פותחים כל עיגול לעלה גדול, מורחים במרגרינה, מגלגלים לרולדה דקה ויוצרים צורה של שבלול. חוזרים על פעולה זו לגבי שאר העיגולים. מסדרים בתבנית אפיה.
1. מורחים ביצה על השבלולים ומפזרים שומשום.
2. אופים בחום של 180 מעלות צלסיוס עד שמזהיב. 
 
קובנה
לפי הוראות הכנת הבצק של הקובניות.
מחלקים ל-6 עיגולים. פותחים על משטח כל עיגול לעלה גדול, מורחים במרגרינה ומחלקים ל-4 בצורת מעטפה. מגלגלים
ומניחים בסיר אחד על השני.
 
הסיפור האישי שלי:
הקובניות והקובנה הם מאכל תימני. מכינים אותם לאירועים כמו חינה, שבת חתן-כלה ואירועים בפולקלור התימני. התימנים נוהגים לאכול ביום שבת בבוקר קובנה עם ביצה ורסק עגבניות+ חריף.
אימי שתחיה ותאריך ימים, במשך 20 שנה, מידי יום שישי שולחת לי סיר קובנה לשבת. מכיוון שקשה עליה המלאכה, החלטתי לעשות מעשה ולהכין במו ידי קובנה ליום שבת. רתמתי את חברתי בתיה טסה, שידועה כבשלנית טובה, ויום אחד הגיעה לביתי ולימדה אותי לאפות קובניות וקובנה ערבות לחיך.

מאז לפעמים אני זאת שמפתיעה את אימי עם סיר קובנה לשבת.

 

 [לראש העמוד] 


אגסים אפויים ביין אדום מתוק
חיה דור

נכתב במירב הפרוט אבל ההכנה ממש קלה.
 
החומרים הדרושים (מתיחס ל- 15 אגסים בתבנית אפייה רגילה):

אגסים טריים, מספר האגסים תלוי במספר המנות המבוקשות .
בקבוק יין אדום מתוק.
סוכר –כשלוש כפות/ לפי הטעם
קינמון- כשתי כפיות / לפי הטעם
אגוזי מלך ו/או שקדים –על פי גודל התבנית
צימוקים –כנ"ל
 
אופן ההכנה:
- חוצים את האגסים.
- מוציאים את הליבה ( רצוי באמצעות כפית מיוחדת לפעולה זו - פריזיאן )
- שמים במגרעת שנוצרה אגוז מלך / שקד / צימוקים –לפי טעם או לפי מה שיש בבית.
- זורים על חצאי האגסים סוכר מעורב בקינמון –לפי הטעם.
- שופכים לתבנית האפייה שני שליש יין ושליש מים – לגובה של מחצית התבנית .
- ( הערה : הכמות משתנה מתבנית לתבנית כך שאי אפשר לומר כמויות מדויקות ובלבד שיישמר היחס בין היין למים )
- מסדרים את חצאי האגסים בתבנית האפייה.
- מפזרים ביניהם אגוזים/ צימוקים/שקדים –רצוי אך לא הכרחי.
- מכסים את התבנית בנייר אלומיניום.
- מכניסים לתנור בחום בינוני ל- 30 עד 40 דקות (בערך) .
- בודקים אם האגסים רכים ע"י נעיצת מזלג.
- כאשר האגסים רכים מסירים את כיסוי האלומיניום וממשיכים מספר דקות באפייה
  לצורך השחמה וצמצום הרוטב עד להיותו כעין משחה.
- חשוב ! להקפיד שהרוטב לא ייחרך !
 
- מצננים.
- מגישים קר.
- אפשר להוסיף גלידה וניל ו/ או קצפת. שוב- לפי הטעם והדיאטה.
 
הערות:
אפשר לאפות גם בטוסטר אובן או לבשל בסיר על הגז, בדיוק על פי המתכון הנ"ל,עם עדכון הכמויות.
אפשר להכין קינוח זה יום ואף יומיים לפני ההגשה –ההשהיה במקרר משביחה את הטעם.

 



 
 

 
 
 

      
מפת האתר    ♦    Us4you עיצוב וקידום אתרים    ♦    עיצוב לוגו: מיכל בן-ארי    ♦    עיצוב אתר: עדי בשארי
 
 
לייבסיטי - בניית אתרים